Güllaç

Tarihçesi

15. yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı’da halk, mısır nişastasından yufkalar açar ve bu yufkaları saklarmış ve bu yufkalar havayla temas halinde olduğu için zamanla kururmuş. Halk da kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yermiş. Zamanla içine gül suyunun eklenmesiyle “güllü aş” ismini almış. İlerleyen zamanda tatlının adı “güllaç” a dönüşmüş.

Güllaç saraya ilk kez 1489’da girmiş. Kastamonulu Ali Usta’nın, elinde kalan kuru yufkaları, saray görevlilerinin Kastamonu gezisi sırasında şekerli sütle ıslatıp ikram etmesiyle Osmanlı sarayına girmiş ve sarayın gözbebeği olmuş. Ali Usta bir ferman ile saraya getirilmiş ve Tatlıcıbaşı yapılmış. Osmanlı sarayının sofralarından eksik edilmeyen güllaç tatlısının yaprakları Osmanlı döneminde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılırmış. Kamıştan yapılan sırt küfeleriyle de paşa konaklarına taşınmış. Bazı kaynaklarda Kanuni Sultan Süleyman’ın çocukları için düzenlediği sünnet törenlerinde ikram ettiği de yer alır.

 

Güllaç İmalatı

Güllaç yapraklarının üretiminde, mısır nişastası ve buğday unu, özel olarak filtrelenmiş su ile karıştırılarak, özgün yoğunlaşmada güllaç hamuru elde edilir. Bu bileşim 100-150oC sıcaklığa sahip özel davalara dökülerek su formu giderilir. Piştiğinde tavanın üzerinden (kendiliğinden) ayrılan güllaç yaprakları belli bir oranda nem içeren ortamlarda kurutulur.

Kurutulan güllaç yaprakları otomatik makinelerde 400 g’lık tepsi ve poşet ambalaj şeklinde paketlenip tüketime sunulur.

Güllaç yapraklarının üretimi, el emeği ve deneyim gerektirdiği gibi saklanması ve tüketiciye sunulması da oldukça önemli aşamalar içermektedir.

Bu son ürün tamamen doğal olup hiç bir katkı maddesi içermemektedir. Zira bu katkısız unlu mamulün Güllaç tatlısı yapılmak üzere tüketiciye sunulmasına kadar geçirdiği lojistik süreç (saklama, depolama ve dağıtım) sağlığa uygun bir üretim süreci ve dayanıklılığının kanıtıdır.

İşte bu haliyle güllaç “Sağlıklı Doğal Ürün” kavramının en güzel örneklerindendir ve çabuk yapılabilen kolay bir menüye sahiptir. Bir İskoçyalı müellifin deyimi ile “Fine Fast Food” gibi uluslararası bir beğeni kazanmıştır.

Saffet Abdullah Güllaç Poşet Ambalaj

  • 400 gr x 25 paket
  • Net : 10 kg
  • Brüt : 12 kg

Muhteviyat: Mısır Nişastası, Buğday Unu, Su

Saffet Abdullah Güllaç Tepsi Ambalaj

  • 400 gr x 15 paket
  • Net : 6 kg
  • Brüt : 9 kg

Muhteviyat: Mısır Nişastası, Buğday Unu, Su

Saffet Abdullah Dökme Güllaç

  • Net : 10 kg
  • Brüt : 12 kg

Muhteviyat: Mısır Nişastası, Buğday Unu, Su

Saffet Abdullah Küçük Boy (Mini)

  • 100 gr x 30 paket
  • Net : 3 kg
  • Brüt : 4 kg

Muhteviyat: Mısır Nişastası, Buğday Unu, Su

Saffet Abdullah Glutensiz Küçük Boy (Mini)

  • 100 gr x 30 paket
  • Net : 3 kg
  • Brüt : 4 kg

Muhteviyat: Mısır Nişastası, Glutensiz Un, Su