Erişte
Tarihçesi
4 bin yıllık geçmişe sahip olan erişte, Çin ‘de “lamien” (uzayan hamur) adıyla hayat bulmuştur.
Dünyaca ünlü Sinologlardan Antony Garnaud, Marco Polo’nun büyük Asya seyahatinden sonra batıya götürdüğü, burada pasta, makarna adını aldığını belirtirken, ipekyolu başta olmak üzere ticaret yolları ile Anadolu’ya geldiğini, Orta Asya Türklerinin etkisi olduğunu ekliyor.
Erişte ya da kesme; un, yağ ve tuz karışımı olan yufka hamurun bıçakla ince çubuk veya kare şeklinde kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarnadır. Kesildikten sonra oda sıcaklığında tutarak, fırında veya tavada kurutulur. Türkiye’nin bazı bölgelerinde hamura yumurta da eklenir. Süt, peynir altı suyu tozu gibi maddeler de eriştenin hamuruna katılabilir. Dünyanın birçok ülkesinde farklı çeşitlerde yapılmaktadır. Orta asya ülkelerinde “kesme” adı ile bilinir. Aynı zamanda Çin ve Orta Asya’da tüketilen lagman aşına benzerlik gösterir.
Çorbasından makarnasına kadar birçok şekilde tüketilir. Kayseri’nin Develi ilçesi hakkında yazan Ahmet Gürlek´e göre kesmeli çorba yapımında makarna pişirildikten sonra aynı suya yoğurt ve kıymalı salça ilave edilirmiş. Tuncer Baykara çalışmasında elle yenilen “beş parmak” yemeğin et parçaları ve kesme ile yapıldığını anlatıyor.
Erişte kurutulan, saklaması kolay olduğu için göçebe topluluklarının önemli bir gıdası olarak yer alıyor.
Günümüze kadar gelen erişte buğday unu, süt, yumurta, tuz katılarak hazırlanan ince kesilen bir makarnadır.
Bitkisel protein, B grubu vitamin ve karbonhidrat bakımından zengindir.
Doğal ürünlerle üretilen erişte sebzeli olarak da üretilmektedir.
Üretimi
Çorbasından makarnasına kadar birçok şekilde tüketilir. Kayseri’nin Develi ilçesi hakkında yazan Ahmet Gürlek´e göre kesmeli çorba yapımında makarna pişirildikten sonra aynı suya yoğurt ve kıymalı salça ilave edilirmiş. Tuncer Baykara çalışmasında elle yenilen “beş parmak” yemeğin et parçaları ve kesme ile yapıldığını anlatıyor.
Erişte kurutulan, saklaması kolay olduğu için göçebe topluluklarının önemli bir gıdası olarak yer alıyor.
Günümüze kadar gelen erişte buğday unu, süt, yumurta, tuz katılarak hazırlanan ince kesilen bir makarnadır.
Bitkisel protein, B grubu vitamin ve karbonhidrat bakımından zengindir.
Doğal ürünlerle üretilen erişte sebzeli olarak da üretilmektedir.
Saffet Abdullah Erişte
- 500 gr x 20 paket
- Net : 10 kg
- Brüt : 11 kg
Muhteviyat: Buğday Unu, İrmik, Arıtılmış Su, Tuz, Yumurta